ARTIKLER

Vægttab med Palæo / Stenalderkost - Grundprincipper og vejledning

Ophavsmanden til palæo er Amerikanske evolutuionsbiolog, professor Loren Cordain.

Loren Cordain har forsket i mere end 20 år, om fordele for mennesket, om stenalderkosten matcher menneskets genetiske sammensætning.

 

Palæo betyder “fra forhistorisk tid”, og bygger på de fødevarer som var til rådighed i stenalderen, under jægerkulturen tilbage i den ældste stenalder, som forløb for 2,6 millioner år siden, til for 10.000 år siden. Det var før landbruget blev udbredt, og hensigten er at forbedre en persons sundhed og velvære.

 

Billede af palæo mad

Hvordan var stenaldermennesket? Det var slankt, i god form og fri for hjertesygdomme samt øvrige livsstilssygdomme.

Fordele med stenalderkost er følgende: Vægttab og at genetablere sundhed og velvære.

Kosten bygger på følgende: At spise masser af magert kød, frisk frugt og grøntsager.

Moderne kost vs. Stenalderkost: Moderne kost strider imod vores genetiske sammensætning, og giver en øget forekomst af en lang række livsstilssygdomme.

 

Husk på at det IKKE ER EN SLANKEKUR MEN EN LIVSSTILSÆNDRING

 

 

HVORDAN?

DE 3 NIVEAUER

Palæo arbejder ud fra 3 niveauer, finde det niveau der passer til dig.

Niveau 1 - Begynder - 85-15 princip

Niveau 2 - Fortsætter - 90-10 princip

Niveau 3 - Maksimalt vægttab - 95-5 princip

 

Palæo tankesæt “JEG ER ET DYR I SKOVEN”.

Jeg spiser følgende:

- Grøntsager og frugt. Bær, nødder og alle frø. Kød (i særdeleshed vildt), fisk, skaldyr og fjerkræ. Honning fra bistader, urter, krydderier, havsalt osv. Tang - tangprodukter fra stranden.

 

Grundreglerne i stenalderkosten

1. Indtag alt det magre kød samt alle de fisk og skaldyr, som du kan

2. Indtag alle de frugter og stivelsesfrie grøntsager, som du kan

3. Indtag ingen kornprodukter

4. Indtag ingen bælgfrugter

5. Indtag ingen mælkeprodukter

6. Indtag ingen forarbejdede føde- eller drikkevarer

 

Niveau 1  85-15 (Begynder niveau bruges typisk 2-4 uger)

15% af ugens måltider kan være åbne (3 måltider om ugen af eget valg)

85% af ugens måltider er lukkede.

De åbne måltider skal ses som et sikkerhedsnet og en flexibilitet.

- Giver mulighed for afvigelse, men må ikke misbruges.

 

Overgangsfødevarer

- Lette salatdressinger (uden salt og majssirup)

- Færdige sovse (ikke ketchup)

- Sukkerfri læskedrikke

- Alkoholiske drikke

- Kaffe

 

Alt skal indtages med måde

 

Niveau 2 90-10 (Fortsætter niveau)

10% af ugens måltider kan være åbne (2 måltider om ugen af eget valg)

90% af ugens måltider er lukkede

INGEN overgangsfødevarer på dette niveau

-  Det er muligt at springe niveau over og starte på niveau 2 hvis man vil hurtigere igang med stenalderkosten.

 

Niveau 3 95-5 (Det højeste man kan opnå inden for stenalderkostens principper)

5% af ugens måltider kan være åbne (1 måltider om ugen af eget valg)

95% af ugens måltider er lukkede

INGEN overgangsfødevarer på dette niveau

- Målet er at maksimere sundhed og velvære

- Det kan ændre langsigtet adfærd med øjeblikkelig virkning

 

Vægttab med garanti... Start dit vægttab nu

INDKØBSGUIDE

- Kig efter magert kød

- Vælg kød fra fritgående kreaturer eller fjerkræ

- Køb gerne indmad

- Vælg gerne kød fra vildt

- Vælg fisk fra rent vand (eks. grønland)

 

- Hørfrø-, raps- eller sennepsfrøolie

- Øg (Max. 6 stk. om ugen)

- Frugter og grøntsager som ikke er stivelsesholdige

- Rå usaltede nødder og frø

- Undgå fisk i store mængder

- Undgå lammekød

Mandler, Olie, oksekød, kylling

 

forslag til mellemmåltider

- Frisk frugt

- Hjemmelavet tørret kød (uden salt)

- Hjemmelavet tørrede laksestrimler (uden salt)

- Rå grøntsager

- Kold kyllingebryst uden skind

- Avocado- og tomatskiver

- Nødder

- Tørret frugt

- Hårdkogte æg

- Kolde skiver roastbeef

- Selvpillede rejer

- Usaltede solsikkefrø

 

Animalske fødevarer

- Magert kød

- Fisk

- Skaldyr med højt proteinindhold og lavet fedt

- Æg (max 6 stk om ugen)

 

Kødet bør tilberedes så enkelt som muligt, brug kun rapsolie ved stegning.

Frugt, fisk, æg, abrikos, svesker

OBS! RESULTATERNE KAN VARIERE

ÅRSAGER TIL AT VÆRE OVERVÆGTIG VARIERER FRA PERSON TIL PERSON.

ENTEN GENETISK ELLER MILJØMÆSSIG, OG DET SKAL BEMÆRKES, AT FØDEVAREINDTAGELSE,
OG MÆNGDEN AF MOTION  VARIERER FRA PERSON TIL PERSON.

 

DET BETYDER AT VÆGTTAB'S RESULTATERNE OGSÅ VARIERE FRA PERSON TIL PERSON.

OG DER ER DERFOR INGEN GARANTI FOR DU OPNÅR DE RESULTATER DU SER PÅ SIDEN

HANDELSBETINGELSER

Hjerte  Copyright PositivLivsstil 2017

Billede af palæo mad

Vægttab med garanti... Start dit vægttab nu

Mandler, Olie, oksekød, kylling

Frugt, fisk, æg, abrikos, svesker

Billede af palæo mad

Vægttab med garanti... Start dit vægttab nu

Mandler, Olie, oksekød, kylling

Frugt, fisk, æg, abrikos, svesker